Почитувани, овде можете да ја слушнете химната на СОНК


ВЕСТИ

С О О П Ш Т Е Н И Е


С О О П Ш Т Е Н И Е

Советот на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Р.Македонија ( СОНК ),на вонредна седница, одржана во попладневните часови на 3-02-2015г , на која присуствуваа и Министерот за образование и наука, г-динот Абдилаќим Адеми, Министерот за труд и социјална политика, г-динот Диме Спасов и заменик Министерот за образование и наука , г-динот Спиро Ристовски, расправаше по Предлог – Спогодбата постигната во преговорите водени интензивно последните денови помеѓу највисокото раководство на СОНК и ресорните министри со најблиските соработници.

Објавено на: 03.Февруари 2015

>> ПОВЕЌЕ <<

СОВЕТОТ НА СОНК ЕДНОГЛАСНО ОДЛУЧИ ДА СЕ ОРГАНИЗИРААТ ЈАВНИ ПРОТЕСТИ

С О О П Ш Т Е Н И Е

Советот на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Р. Македонија (СОНК), на редовната седница одржана на 01-02-2015 год. едногласно ги донесе следниве заклучоци...

Објавено на: 02.Февруари 2015

>> ПОВЕЌЕ <<

Отворена покана за присуство на седница на Советот на СОНК

До
Абдилаќим Адеми
Министер за образование и наука

Почитуван Г – дине Министер Адеми,

Со нужно почитување и со надеж дека конечно ќе прифатите да дојдете на седница на највисокиот орган на одлучување на СОНК, ете одлучив да Ве поканам со вака отворена покана, иако добро знам дека тоа не е многу вообичаено.

Објавено на: 31.Јануари 2015

>> ПОВЕЌЕ <<

Д Е М А Н Т

СОНК во врска со изјавата на ресорниот Министер за образование и наука, со која обврската за на надоместок на нето плата за време на штрајкот на работниците, кои учествувале во него, ја префрла на СОНК, го даваме следниот демант.

Објавено на: 31.Јануари 2015

>> ПОВЕЌЕ <<

УСТАВОТ ГО ГАРАНТИРА ШТРАЈКОТ, А ЗА МИНИСТЕРОТ - ТОА Е СРЕДСТВО ЗА УЦЕНА


Советот на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Р. М. ( СОНК ), на попладневната седница одржана на 29-01-2015г, разгледувајќи ги најновите состојби во врска со Генералниот штрајк, по неколку часовна расправа ,едногласно

Објавено на: 29.Јануари 2015

>> ПОВЕЌЕ <<

СОВЕТОТ НА СОНК СО ЕДНОГЛАСЕН СТАВ :

ШТРАЈКОТ НИКОГАШ НЕМА ДА ГО ПРЕКИНАТ ПРИТИСОЦИТЕ, ТУКУ САМО ПРЕГОВОРИ И ПРИФАТЛИВИ РЕШЕНИЈА ПО БАРАЊАТА


Советот на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Р.М. ( СОНК ) , на седницата одржана на 27-01-2015г, направи согледување на резултатите од посетата на Претседателот на Европската конфедерација на синдикатите за образование и неговите разговори со раководството на СОНК, како и со Евро- амбасадорот Аиво Орав, Министерот за образование и наука, Абдилаќим Адеми и Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов.

Објавено на: 28.Јануари 2015

>> ПОВЕЌЕ <<

ОДГОВОР НА РАКОВОДСТВОТО НА СОНК ВО ВРСКА СО ИЗЈАВАТА ОД ДЕМОКРАТСКАТА УНИЈА ЗА ИНТЕГРАЦИЈА ( ДУИ ) ДАДЕНА НА 25-01-2015Г, А ВО ВРСКА СО ГЕНЕРАЛНИОТ ШТРАЈК НА СОНК

Сакаме да бидеме убедени, дека изјавата на ДУИ е дадена поради тоа што некој затаил во навремено доставување на информации и според тоа сакаме да веруваме дека не е наменета за да создаде раздор во СОНК по етничка основа....

Објавено на: 25.Јануари 2015

>> ПОВЕЌЕ <<

С О О П Ш Т Е Н И Е

И СОНК ЌЕ ДОКАЖЕ : ВИСТИНАТА НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ЈА УНИШТИ !

Во врска со изнесените тврдења во текот на последните неколку месеци и особено последната недела, од страна на многу субјекти, меѓу кои и претставници на високи државни органи, како и дел на поединци или групи, кои се претставуваат дека се членови на СОНК и изнесуваат најразлични тврдења...

Објавено на: 25.Јануари 2015

>> ПОВЕЌЕ <<

The Macedonian Ministry of Education has replaced social dialogue with threats and oppression

ТЕКСТ ОБЈАВЕН НА ОФИЦИЈАЛНАТА СТРАНА НА ETUCE

>> ПОГЛЕДНИ ГО ТЕКСТОТ ВО ЦЕЛОСТ <<

,,ВЕСЕЛАТА МАТЕМАТИКА” НА НОВИНАРОТ АЛЕКСАНДАР СПАСОВСКИ И ТВ СИТЕЛ ПРОДОЛЖИ И ДЕНЕС

ОПЕРАЦИЈАТА – ДРЖЕТЕ ГО КРАДЕЦОТ , ПРОПАДНА ПО ВТОР ПАТ

Во обид да ја демантира информацијата на раководството на СОНК, како Реакција на прилогот, емитуван на ТВ Сител на 22-01-2015г, новинарот Александар Спасовски од ТВ Сител во Вестите на споменатата Телевизија, денес ( 23-01-2015 ) беше емитуван прилог ,, Не 72, туку 81 милион денари има на сметката на СОНК”.

>> ПОВЕЌЕ <<

ИСКРЕНА И МНОГУ ЗНАЧАЈНА ПОДДРШКА ОД СИНДИКАТОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ОД РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА (SVIZ) И СОЈУЗОТ НА САМОСТОЈНИ СИНДИКАТИ НА СЛОВЕНИЈА (SSSS)

SVIZ i Savez slobodnih sindikata Slovenije danas su uputili zajednicko protestno pismo na veleposlanika Republike Makedonije u Sloveniji i pozvali...

>> ПОВЕЌЕ <<

РЕАКЦИЈА НА РАКОВОДСТВОТО НА СОНК ВО ВРСКА СО ПРИЛОГОТ НА ТВ СИТЕЛ-“ КАДЕ ЗАВРШУВААТ 72 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ОД ЧЛАНАРИНАТА ВО СОНК? “, ЕМИТУВАН ВО ПОПЛАДНЕВНИТЕ ВЕСТИ НА 21-01-2015

>> ПОВЕЌЕ <<

НАЈНОВА СИЛНА ПОДРШКА ОД ИНТЕРНАЦИОНАЛАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ (EI) И ЕВРОПСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЈА НА СИНДИКАТИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ (ETUCE)

>> ПОВЕЌЕ <<

ПОДДРШКА НА СОНК ОД СИНДИКАТИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ОД ДРУГИТЕ ЗЕМЈИ, СО КОИ СОНК ИМА БИЛАТЕРАЛНА СОРАБОТКА

ПРЕВЗЕМИ

Ш Т Р А Ј К О Т З А П О Ч Н У В А Н А 2 0 Ј А Н У А Р И

ПРЕС – КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СОНК од 18.01.2015


Целта на денешната Прес – Конференција е да ја информираме јавноста во нашата држава, а знам дека информациите немаат граници и истите ќе одат и пошироко, за најновите случувања во врска со престојниот Генерален штрајк во образованието, науката и културата во организација на СОНК.

>> ПОВЕЌЕ <<

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СИТЕ ДРЖАВНИ ОРГАНИ, А ЗОШТО ДА НЕ И ДО МЕДИУМИТЕ!

ДО КОГА ВАКА?

Самостојниот Синдикат за образование, наука и култура на Република Македонија, уште попознат како СОНК, кој повеќе од една деценија е најголемиот грански синдикат во Р.М., со над 30.000 реално членство од скоро сите јавни детски градинки, основни и средни училишта, ученички и студентски домови, установите од културата и поголемиот дел од факултетите, после низа години на толерирање, јавно, гласно и до сите одговорни во Р.М. го поставува едно од нај едноставните прашања: - ДО КОГА ВАКА?

>> ПОВЕЌЕ <<

ВО ОТСУСТВО НА ВИСТИНСКИ СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ, ШТРАЈКОТ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ОДБЕГНЕ

СОВЕТОТ НА СОНК ЕДНОГЛАСНО ЈА ОБНОВИ ОДЛУКАТА ЗА ГЕНЕРАЛЕН ШТРАЈК


На 21-та седница на Советот на СОНК едногласно, со што цврсто беше манифестирано целосното единство на Синдикатот, донесе Одлука за ставање во функција на Одлуката за организирање и одржување на Генерален штрајк, донесена на седницата од 14-09-2014 год., која беше ставена во мирување на седницата на Советот на СОНК, одржана на 28-09-2014 год.

>> ПОВЕЌЕ <<

ИНТЕРНАЦИОНАЛАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ (EI) И ЕВРОПСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЈА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ (ETUCE) УШТЕ ЕДНАШ СИЛНО ЈА ПОТВРДИЈА ПОДРШКАТА НА СОНК

ВИСТИНСКИ СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ Е АКО СОЦИЈАЛНИТЕ ПАРТНЕРИ СЕ РАМНОПРАВНИ


Во работна посета на СОНК, на 22 и 23.12.2014 година престојуваше потпретседателот на Европската конфедерација на синдикатите за образование (ETUCE) Бранимир Штрукељ.

>> ПОВЕЌЕ <<

РАБОТНАТА ГРУПА, ФОРМИРАНА ОД СОВЕТОТ ЗА КРШЕЊЕ НА СТАТУТОТ НА СОНК , ЈА OTПОЧНА СВОЈАТА АКТИВНОСТ

ЕНЕРГИЧНО ПРОТИВ ТИЕ ШТО ГО КРШАТ СТАТУТОТ И ГО РУШАТ ЕДИНСТВОТО НА СОНК

Писмо од работната група до претседателите на Регионалните одбори на СОНК

ОСТРА РЕАКЦИЈА НА СОВЕТОТ НА СОНК

СОНК НЕ ПРИФАЌА ГЛУМЕЊЕ НА СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ


Откако помина повеќе од еден месец од ставањето во мирување на Одлуката за Генерален штрајк на СОНК, Советот на СОНК, по претходна целосна анализа на состојбите со преговорите со ресорните министерства, на седницата одржана на 9.11.2014 година, усвои Заклучоци со кои остро реагира на инертниот однос на министерствата.

>> ПОВЕЌЕ <<

НЕКА НИ Е ЧЕСТИТ 5ти ОКТОМВРИ
СВЕТСКИОТ ДЕН НА УЧИТЕЛОТ

СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА СОНК

ОДЛУКАТА ЗА ШТРАЈК СТАВЕНА ВО МИРУВАЊЕ,
СОЦИЈАЛНИОТ ДИЈАЛОГ ОЖИВЕА?


>> ПОВЕЌЕ <<

СИЛНА ПОДДРШКА ОД АФТ ЗА СОНК
ЗА СЛУЧУВАЊАТА ОКОЛУ СОНК ИЗВЕСТЕН И ДРЖАВНИОТ СЕКРЕТАР НА САД - ЏОН КЕРИ


Др. Лорета Џонсон
Секретар на Синдикатот за образование на САД

>> ПОВЕЌЕ <<

ДОНЕСЕНИ ОДЛУКИТЕ ЗА ШТРАЈК

Советот на СОНК на 14-09-2014 год. едногласно ја донесе Одлуката за организирање на Генерален штрајк и Одлуките за организирање на штрајк во дејностите: заштита на деца, основно образование, средно образование и култура, со кои е одлучено штрајкот да започне на 29-09-2014 год. и истата е з а д о л ж и т е л н а за сите членови на СОНК во овие дејности.

>> ПОВЕЌЕ <<

С О О П Ш Т Е Н И Е

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Република Македонија (СОНК) енергично ја демантира изјавата на претседателот на Регионалниот одбор на СОНК- Охрид, Александар Речкоски емитувана во вечерните вести на ТВ-Канал 5 и ТВ-Сител на 16.09.2014 година. Имено, Регионалниот одбор на СОНК-Охрид нема донесено никаква Одлука во врска со Генералниот штрајк, што значи дека изјавата на Речкоски е целосна измислица ...
ПОВЕЌЕ

МАКЕДОНИЈА ПОД ЛУПА НА МЕЃУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ТРУДОТ

Ангажирањето на работници за прекин на штрајк, односно за замена на работниците со други, претставува сериозна повреда на слободата за здружување, велат од Меѓународната организација на трудот.

Превземено од

 
линкови
ghghfsfsghghg
Економско социјален совет на Р.Македонија
Биро за развој на образованието
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за образование наука
Министерство за култура
Државен просветен инспекторат

 

 

останати вести

ПРОТЕСТОТ НА СОНК ОДДРЖАН
И ПОКРАЈ СИЛНИТЕ ПРИТИСОЦИ
(ВИДЕО)

* * *

УСПЕШЕН ПРОТЕСТ

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура на Република Македонија ( СОНК ) денешниот Јавен протест, одржан во Скопје, го оценува како успешен и значаен. На истиот учествуваа, според објективните набљудувачи, меѓу кои и новинари, како и претставници на полицијата, околу 1500 учесници.

Констатацијата за успешноста на протестот се темели врз основа на фактот што и покрај колективниот годишен одмор на поголемиот број на членството и особено огромните притисоци извршени од страна на директори, градоначалници и партиски моќници, а како резултат на тоа беа откажани над 50 договорени автобуси, со претходен пријавен број на учесници, реално е да се оцени како успех на СОНК.

Оценката дека Јавниот протест е од посебно значење и тоа не само за СОНК, се темели на повеќе факти. После подолго време се одржа масовен синдикален протест, за Барања кои се исклучително од социјалната сфера и без ниту еден случај кој би им дал било каква можност на манипулантите, со ниту половина аргумент за политичка заднина.

За одбележување е исклучително и достоинствениот начин на кој се одржа протестот, кој е одлика подолго време на нашиот Синдикат.

Барањата, кои беа и причина за протестот, со поголема тежина остануваат... Повеќе

С О О П Ш Т Е Н И Е
на Советот на СОНК во врска со паничната реакција на Министерството за образование и наука
СОНК ВО ПОДГОТОВКИ НА ГЕНЕРАЛЕН ШТРАЈК
Вонредна седница на Совет на СОНК
ПИСМО ЗА СОНК ВО ЗНАК НА ПОДДРШКА ОД ГЕНЕРАЛНИОТ СЕКРЕТАР НА ИНТЕРНАЦИОНАЛАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И ЕВРОПСКИОТ КОМИТЕТ НА СИНДИКАТОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

ЈАВЕН ПРОТЕСТ
ВРЗ ОСНОВА НА ЧЛЕН 8 И ЧЛЕН 50 ОД СТАТУТОТ НА СОНК , СОВЕТОТ И ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА СОНК , НА ВОНРЕДНАТА СЕДНИЦА ОДРЖАНА НА 25-07-2014 ГОДИНА ЈА ДОНЕСЕ СЛЕДНАВА

О Д Л У К А
ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ЈАВЕН ПРОТЕСТ
ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА СОНК ЈА ИЗВЕСТУВА ЈАВНОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДЕКА ПОСЛЕДНИТЕ ИНФОРМАЦИИ ШТО ГИ ИМА ВО ВРСКА СО ЗДРАВСТВЕНАТА СОСТОЈБА НА ТРОЈЦАТА УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОРИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ “ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“-ШТИП, КОИ СЕ ВЕЌЕ 14 ДЕНА ВО ...
СОВЕТОТ И ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА СОНК НА НОВА ВОНРЕДНА СЕДНИЦА ОДРЖАНА НА 25-07-2014 ГОДИНА, РАСПРАВАЈЌИ ЗА НАЈАКТУЕЛНИТЕ СОСТОЈБИ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА, А СО ПОСЕБЕН ОСВРТ ЗА ШТРАЈКОТ СО ГЛАД НА ТРОЈЦАТА ПРОФЕСОРИ ОД УГД -ШТИП И ИНЕРТНИОТ ОДНОС НА НАДЛЕЖНИТЕ...
ОСТВАРЕНА РАБОТНА СРЕДБА ПОМЕЃУ ПРЕТСЕДАТЕЛИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ ОДБОРИ НА СОНК И РЕСОРНИТЕ МИНИСТРИ
СE ДОБЛИЖУВААТ СТАВОВИТЕ СО СОНК И РЕСОРНИТЕ МИНИСТЕРСТВА ПО ОДНОС НА АКТУЕЛНИТЕ ПРАШАЊА ПОКРЕНАТИ ОД СТРАНА НА НАШИОТ СИНДИКАТ
МЕЃУНАРОДНИ АКТИВНОСТИ

ПРОДОЛЖИ СОРАБОТКАТА ПОМЕЃУ АМЕРИКАНСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА НА УЧИТЕЛИ АФТ И СОНК

УШТЕ ЕДНАШ ПОТВРДЕНО ИСКРЕНОТО ПРИЈАТЕЛСТВО НА МОЌНИОТ АФТ ПРЕМА СОНК

По молма на раководството на СОНК, доставена до Американската федерација на учители-АФТ пред неколку месеци, нашите пријатели набрзо прифатија да испратат до СОНК двајца високи преставници со цел да одржат едукативен семинар. СОНК имаше чест да биде домаќин на Ден Монгомери, заменик претседател на АФТ и Шерил Теар од центарот за едукација на АФТ. Со претседателите и секретарите на регионалните одбори на СОНК на семинарот беа разгледани многу прашања од синдикалната надлежност, а посебно за организационата поставеност на АФТ, начинот на нивното функционирање и начинот на социјалниот дијалог и партнерство во САД. повеќе...

ПРОДОЛЖУВААТ ПРИЈАТЕЛСКИТЕ ОДНОСИ НА СОНК СО СИНДИКАТОТ ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ И СИНДИКАТОТ ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ОД БиХ, КАКО И СИНДИКАТОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ОД Р.ТУРЦИЈА

ВТОРА КОНФЕРЕНЦИЈА НА СИНДИКАТИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ОД БАЛКАНСКИТЕ ЗЕМЈИ

ПРОДОЛЖУВА УСПЕШНАТА МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА НА СОНК
Делегација на СОНК во работна посета на турскиот синдикат за образование Egitim-Is
СОНК успешно ги обедини синдикатите за образование од балканските земји

ПРОДОЛЖУВА БЛИСКАТА ПРИЈАТЕЛСКА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ АМЕРИКАНСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА НА УЧИТЕЛИ(АФТ) И НАШИОТ СИНДИКАТ

По покана од раководството на СОНК, двајца високи претставници на АФТ- еден од потпретседателите на АФТ, кој воедно е и претседател на АФТ во сојузната држава Илиноис и директорот на Институтот за синдикално раководење на АФТ, ќе бидат во седум дневна работна посета на СОНК во втората половина на септември оваа година. Високите гости од АФТ покрај разговорите со највисокото раководство на СОНК, ќе одржат два едукативни семинари со претседателите и секретарите на Регионалните одбори на СОНК. На семинарите ќе бидат пренесени искуствата на исклучително моќниот синдикат АФТ, како во САД, така и во меѓународни синдикални рамки, за нивната организациона поставеност повеќе...

Copyright © СОНК 2011